Сватбената рокля: Какъв плат да изберем?

Голяма част от бъдещите булки се сблъскват за първи път със света на платовете, когато дойде време да избират своя сватбена рокля. Имена като коприна, сатен, кадифе, брокат, дантела – говорят за изисканост и царски разкош. И не може да бъде по друг начин – в деня на сватбата вие сте истинска царица и възхитените погледи на гостите са насочени само към Вас!

Ако сте решили да шиете своята сватбена рокля, то е добре да имате предвид предимствата и недостатъците на подходящите за този случай платове.

Започнете с избора на модел. Също така не забравяйте да вземете предвид и детайлите – сватбените аксесоари трябва да се съчетават с роклята. Платът трябва да е подбран в зависимост от сезона, така че да се чувствате удобно, да не ви е студено или пък твърде топло.

Както при избор на плат, така и ако купувате готова булчинска рокля, много важно е да оцените характера на материята. Различните платове падат по различен начин, заемат определена форма, имат различна плътност и заради това подхождат на определени стилове рокли. Едни тъкани лесно се разтягат, други – усукват, а трети – са леки и въздушни. Платът може да бъде блестящ, да отразява светлината (сатен, коприна, тафта, органза), или матов (мокра коприна, кадифе), синтетичен или естествен.

Атлаз

В превод от арабски, означава „гладък”, плътна копринена или полу-копринена тъкан с гладка блестяща повърхност. Атлазът може да бъде направен от естествена коприна или от смесени влакна. Атлазените сватбени рокли са изключително елегантни. Много често дизайнерите обичат да комбинират атлаз с други тъкани, с матова повърхност, с дантела, пера, мъниста и перли, създавайки по-модерни и изискани модели. Помнете – това е тънък плат и не е подходящ за сватба през студените сезони. Имайте предвид, че естествения атлаз и лесно се мачка и набръчква.

Коприна

Един от най-скъпите материи, наричат го „перлата сред платовете”. Тя има блестяща и съвсем гладка повърхност. Този плат е високо ценен не само заради красотата му, но и заради здравината. Един от недостатъците на 100% естествената коприна, както и на останалите естествени платове, е че много бързо се намачква. Затова сватбена рокля от този плат трябва да се скрои и ушие изключително внимателно точно по фигурата на булката. Подгъвите да се обработят прецизно, за да не се измъкне плата в най-неподходящият момент.

Имайте предвид една малка особеност на този плат – той оптически разширява, което може особено да си проличи на снимките от сватбата. Така че, може би е добре, по-закръглените дами да избягват този плат.Ако си избирате модел със свободно падаща пола, то най-подходящата материя в случая е крепа. Характера на този плат може да е различен – има тежък креп, така и лек. Може да бъде от естествени копринени влакна или от изкуствени. Плюсът на този плат е, че практически не се усуква и разтяга и заради това е подходящ за най-различни кройки и модели. Също така крепът лесно се декорира, например с дантела, и се съчетава добре с различни украшения. За сватбени рокли най-често се използва креп с гладка повърхност.

Брокат

Брокатът, както и крепа, е също плат, който съдържа копринени влакна. През средновековието в броката са втъкавали нишки от чисто злато или сребро и затова той е бил една от най-скъпите материи. Днес, разбира се, технологията е съвсем друга, но платът си е запазил блясъка. Златният или сребрист брокат е един от най-актуалните материи за сватбени рокли. Тези рокли стоят разкошно, бляскаво и оригинално. Изключително подходящи за сватбени тържества в по-студените месеци, заради плътността и тежестта на този вид плат. Сатен

Плат с гладка, копринена лицева повърхност, отличава се с голяма здравина и е една от най-често използваните материи за булчински рокли. Тази тъкан се прави от памучни или синтетични влакна и в зависимост от това, той може да матов или по-блестящ характер.

Шифон

Шифонът сам по себе си е прозрачен плат и се използва се за декориране на рокли от атлаз, коприна и други материи. Шифонът създава около булката един въздушен ореол, приличащ на пухкав облак. Понякога, той се слага на няколко слоя, когато искаме драперията да стане още по-пищна. Тази тъкан идеално подхожда на сватбена рокля с традиционна кройка и свободно падащ силует на полата.

Органза

Тънка, твърда и прозрачна тъкан. Може да бъде копринена, вискозна или полиестерна. Има блестяща и матова органза. На пипане е твърда, стои като колосана и здраво държи форма. Затова се използва най-често за кройки на пищни ръкави, волани, къдрици, високи яки или за фусти.

Тафта

Изключително популярен в момента плат за сватбени рокли. Има гладка и блестяща повърхност. Има стегната тафта – рокля, направена от този плат не се разтяга и размъква. Тоалетите от тафта най-често се украсяват с копринен тюл, дантела, цветя, перли или стъклени мъниста. Роклята от този плат е подходяща за всеки годишен сезон.

Кадифе

Сватбена рокля от кадифе е изключително за истински, изискани дами. Тази материя се използва предимно за вечерни рокли, но е идеален за зимна сватба. Този красив тежък плат, с блестяща повърхност – няма да ви остави да замръзнете и ще ви стои чудесно. Това е благородна материя, затова изберете за нея семпла и елегантна кройка, без излишни украси или прекалено пищни елементи.

Дантела

Като заключение ще кажем няколко думи за този плат, който от далечни времена се е използвал за декорация на най-изисканите тоалети. Говорим, разбира се, за дантелата. Едно време тя се е плела само ръчно и заради това е струвала и много. Предполага се, че първите дантели са се появили в Италия, през 15-16 век. Въпреки, че отдавна това истински украшение се прави с машина, и сега най-много се цени ръчно направената дантела. В булчинските рокли тя се използва за всичко – от декорация на поли, ръкави, маншети, воали и корсети до цели булчински тоалети.