За парфюмите

Нежните природни ухания галят сетивата, създават хармония и изпълват живота с радост, но като повечето красиви чудеса на природата, са неуловими и кратки. В стремежа си да запазят скъпоценните ухания и да им се наслаждават винаги, хората са уловили ароматите и са ги превърнали в парфюми. За да се насладите изцяло на  вълшебните ухания на парфюмите, трябва да знаете нещо повече за тях.

Уханието, което пръска парфюма, се разделя на три части:

Най-напред до обонянието ни достигат върховите нотки – те обикновено са леки плодови, цветни есенции или подправки. Това е и ароматът, с който посрещате хората около вас.

Следващият нюанс на аромата са сърцевинните нотки. Те са носители на основния аромат и се усещат след две-три вдъхвания на парфюма. В тази част на парфюма освен цветни и плодови нотки може да има билкови и морски ухания, екзотични подправки и етерични масла.

Основата на парфюма е разположена върху базовите нотки. Тяхното ухание стига до обонянието като лек дъх, който остава дори след като вече не вдишвате аромата на парфюма. В основата на уханията преобладават трайни билкови и дървесни есенции, подправки (ванилия, канела, джинджифил, пипер) и мускус.

Когато избирате своето ухание, трябва да съобразите вида на парфюма със своите потребности и вкусове. Ако обичате често да пръскате от вълшебния аромат, изберете тоалетна вода. Тя е с най-ниска концентрация на есенции, поради което е по-нетрайна, но пък далеч по-достъпна от концентрираните парфюми. Чудесно решение за нежно ухание през целия ден са парфюмните води. Те са с по-силна концентрация от тоалетните води, и често издържат дори и на следващия ден. Който и от двата варианта да изберете, ще се наслаждавате на сравнително голямо количество от скъпоценната течност – от 50 до 250 мл. Фаворит сред ароматите обаче си остава парфюмът, чийто аромат с високата си концентрация на есенции и етерични масла може да пулсира върху кожата ви дни наред, а парфюмираните дрехи често запазват уханието си дори и след изпиране. За съжаление това удоволствие е доста скъпо, а и опаковките са доста оскъдни – от 5 до 30 мл.

Все пак, въпреки различията между вкусовете, няма човек, който да не се наслаждава искрено при вдъхването на опияняващото блаженство на хубавия парфюм. Малката кутийка, скрила в себе си безценното ухание, може да направи деня ни по-красив, за повлияе на емоциите ни, да балансира хармонията на духа и да ни направи по-добри.

Невена Николова - Nikkol