Вратовръзката - най-мъжкото бижу

Неизменна част от официалното мъжко облекло, моден аксесоар, бижу или афиш на собствената индивидуалност?

"Добре вързаната вратовръзка е първата сериозна крачка в живота", Оскар Уайлд

Ако разгърнем речниците, там ще прочетем, че вратовръзката е "широка ивица плат, която се увива под яката на ризата, връзва се и се спуска от врата надолу като украшение". Не е тайна, че вратовръзката отдавна е слабост на аристократите и бохемите. По дрехите ще те познаят, но в голяма степен социалната принадлежност на един мъж и неговият светоглед безпогрешно могат да бъдат открити именно в интересната ивица плат.

Най-често представителите на силния пол избират вратовръзките си според настроението, случая и собственото виждане по въпроса.

Почитателите на този аксесоар знаят, че цветът му се съчетава с ризата или костюма. Ако ризата е едноцветна, тогава нещата са далеч по-лесни – можеш да я съчетаеш с каре, райе или дори с такава на точки. Основният тон на вратовръзката трябва да бъде в хармония или в контраст с ризата ви. Шарката се съчетава с нея. Тъмносинята на бели точки действа свежо и ободряващо. Диагоналните райета са подходящи за делово облекло. Консервативните с кръгове, ромбове и триъгълници (предимно форми, излезли сякаш от учебника по геометрия) подхождат за авторитетни господа.

Абстрактната рисунка на вратовръзката ще освежи мрачния костюм в тъмен цвят. Разнообразните тонове в рисунката са особено удачни при пътуване и дългосрочна командировка.

Кратка историческа справка

Правоъгълното парче плат, което се връзвало и се спускало до раменете, било много важна част от облеклото на древните египтяни. По него съдели за социалния статус на притежателя му. В Китай и в Римската империя мъжете също носели подобни атрибути.

Етимологията на думата в латинските езици всъщност идва от (няма да повярвате) “Хърватия”. През XVII в. Кралят слънце Луи XIV е впечатлен от шалчетата, които носят хърватските войници, и веднага ги заимства от тях, кръщавайки новата си придобивка “кроата”.

До XIX век европейските мъже носели вратовръзки с различни размери и стилове на завързване. В началото на миналия век тя се превръща в афиш на някои артистични движения. По-късно заклетите феминистки посягат към нея и нарушават мъжкото й амплоа.

Няколко думи за възела

Възелът на вратовръзката трябва да подхожда на яката на ризата. Обемни и хлабави възли се съчатават с ризи с по-големи яки. Малката яка предполага и съответния възел.

Много са начините на завързване на вратовръзката, но най-познати са двата възела: единичен (Four-in-hand) и двоен (Windsor).

Удължената форма на първия е подходяща за къси вратове. Той винаги изглежда елегантен, така че с него никога няма да сбъркате.

Двойният е по-скоро широк, отколкото висок, така че визуално скъсява врата. Подходящ е за ризи със силно изрязани яки.

Не стягайте прекалено възела на вратовръзката! Твърде стегнатият възел е смачкан в краищата и не изглежда елегантно.

Какво е актуално в момента?

Безспорно това е райето. В цветовете се налагат тъмните гами дори и във всекидневието, но абсолютен хит в момента е пепел от рози или светло синьо. Комбинацията черно със сиво или сребристо, червено и черно или синьо и червено, както и сребристо с оранж.

Карета

Малко препоръки:

  • За бизнес са подходящи малки геометрични фигурки, райета или карета и тъмни цветове. В крайна сметка нищо излишно не бива да отвлича вниманието на събеседника ви.
  • За свободното си време изберете геометрични фигури, райета, карета, клубни знаци в светли тонове. Позволени са жълтото, бежовото, светлосинъото, дори зеленото и оранжевото. Известна доза ексцентричност също не е изключена.
  • За официалните приеми сложете вратовръзка с централни или асиметрични фигури. Цветовете тук са черно, кралско синъо, бордо, старо злато.
  • Дискотеки и купони – колкото и странно да звучи, понякога е уместно да се явите с вратовръзка на подобни събития. Пълна свобода на фантазията е общото правило в случая.

Любопитно

1924 г. – ражда се съвременната вратовръзка. Джеси Ленгсдорф от Ню Йорк скроява плат на верев под ъгъл от 45 градуса, разделя го на три отделни части, които след това били зашивани. Той патентова това нововъведение.

През 1968 г. във Франция разбунтувани работници изгарят вратовръзки като символ на буржоазното общество по време на улични протести.

Първата вратовръзка с образ носи лика на Мерлин Монро.

Класическата вратовръзка е запазила и днес размерите си: 9,0 – 9,5 см.

Ленин упорито ходи без вратовръзка, за да се отдели от класата, към която всъщност принадлежи.