Сватба HOW-TO

Никак не е лесно да се планира и организира една сватба. Свързано е с много действия и още повече с хвърляне на пари насам-натам. Един съвет от мен, не споменавайте думата сватба, когато може да си го спестите. Така сценките, в които на продавача/предлагащия ви услуга очите му стават на палачинки и цената, която казва е по три, ще намалеят.

По принцип в България сватбите са ужасно изтощително събитие за младоженците и за гостите. И как няма да са, след като в един ден се събират сумати събития - подписване в ритуален дом, венчавка в църква, ресторант с ядене/пиене/"сватбарски ритуали" и евентуално after party, а да не споменавам за вземане на кумове, булка, евентуални тъпизми от сорта на къртене на врати, даване на пари и т.н. олигофрении, които могат да се извършат.

Как направихме нашата сватба? Всичко се въртеше около три

Основни идеи

  1. Не правим всичко в един ден, убийствено е.
  2. Стараем се да улесним максимално нас и нашите гости.
  3. Без простотии.

Ефекта от тези три правила беше следният - подписахме в ритуалната зала в присъствието на родителите и кумовете две седмици преди празненството, в деня на самата сватба всички гости бяха поканени директно в ресторанта, където специално дошъл поп ни венча и се състоя купона. Спестихме доста наши и на гостите ни нерви.

Веднъж решили да се жените, за да стигнете до сватба пред вас има няколко основни действия, без които не може.

  1. Уточняване на списъка с гостите
  2. Намиране на ресторант
  3. Запазване на дата в ритуалната зала / църквата (ако ходите)

По т.1 никой не може да ви помогне, ще трябва да се справяте сами. Моят съвет е да съберете приятелите си и най-близките роднини като избегнете хора, които бегло познавате и такива, които не сте виждали от сто години/никога, примерно третият ви братовчед от Сусурлево. Няма смисъл да каните хора, които не са ви близки, дори и с риск да се обидят. Друго важно нещо е, да не давате на родителите си да пипат по списъка (е, освен ако не плащат те сватбата). Сватбата си е ваша и вие трябва да си определите гостите. При нас майка ми направи второ парти, защото не и отпуснах бройки за официалната сватба. Въпреки че хората, които бяха на второто парти ги познавам, все пак те са повече приятели на родителите ми, за мен са познати.

По т.2, добре е да разпитате познати/приятели къде са ходили на сватби, след което да обиколите предложените ви ресторанти и проверите има ли свободна дата и дали ресторанта е в ценовата граница, в която може да се вместите.

Точка 3 може да я свърши един от вас, отивайки в ритуалната зала като носи двете лични карти на бъдещите младоженци и плати такса.

След трите основни точки има още много да планирате за сватбата. Предстоят Ви подробности, решения и избори, които трябва да вземете. Ето кратък и вероятно непълен списък на нещата, които трябва да изберете и да платите/купите:

Облекла и аксесоари

  • сватбени халки!
  • булчинска рокля
  • аксесоари за булката (торбичка, воал, рози, бельо, обувки)
  • облекло за младоженеца (костюм, панталон, сако, риза, вратовръзка, обувки, чорапи)
  • облекло за ритуалната зала (ако е различно от сватбената рокля и костюма)

Услуги

  • грим, маникюр и прическа за булката
  • лимузина (не е задължително, но без лимузина трябва да хванете някой да ви кара)
  • дисководещ (уточнете какво да пуска и какво да НЕ пуска, за да няма "гъци-гъци" и азис)
  • видео оператор (вече правят филмите на DVD)
  • фотограф (хубаво е да е ваш човек, за да ви направи красиви)
  • поп (ако ще идва в ресторанта, намирането не е лесна работа)

Ресторант

  • меню (трябва да го уточните, гледайте гостите да не останат гладни. Пиенето, ресторанта сами ще предложат да ви го купят или да си го донесете. Препоръчвам първото за да избегнете мъкнения и простотии)
  • сватбена торта (нашата я избрахме от ресторанта)
  • сватбена украса на ресторанта (балони, ленти, ала-бала - за това се грижат агенции по украси, те помагат и в избора на джаджи)
  • допълнително плащане в ресторанта (накрая със сигурност ще платите поне кафета)
  • менче за ритане (обикновено го вадят от ресторанта)

Джаджи

  • покани, пликове, печатане на текст (избирате и попълвате с имената на гостите)
  • цветя за ревер (закичват се кумовете и младоженеца)
  • ритуални чаши
  • шампанско украсено (пие се в ритуалната зала от ритуалните чаши)
  • ритуални свещи (държат се пред попа)
  • ритуална чаша с украса за венчавката
  • украсено вино за венчавката (пие се пред попа от ритуалната чаша)
  • късмети за хвърляне след венчавката (кумовете ги хвърлят по главите ви, след като попа си свърши работата)
  • подаръци за гостите (дават се малки подаръчета на гостите, за да помнят сватбата)
  • букет за булката (този си го държи и пази)
  • букет за хвърляне (този хвърля на девойките)
  • жартиер (младоженеца го хвърля на младежите /ние това не сме го правили/)

Junk food

  • бонбони и сладки за черпене (ползват се в ритуалната зала и след попа)
  • питка за чупене (попа ви храни с нея)
  • питка за "захранване" със сол и мед (свекървата ви храни с нея, после вие храните свекървата и тъщата, абе сложно е...)

Конректно къде-какво ще трябва да се свърши и да се носи:

Ритуална зала

  • запишете се с личните карти
  • трябва да си извадите медицински свидетелства и да ги представите
  • трябват венчални халки и поднос
  • трябва украсено шампанско и две ритуални чаши с украса
  • носете си лични карти и медицинските свидетелства
  • носете си бонбониера
  • трябва облекло за булката
  • трябва облекло за младоженца
  • плаща се такса

Сутринта преди сватбата

  • грим и прическа за булката
  • обличане на роклята
  • подготовка на букет и аксесоари (воал торбичка и т.н.)
  • младоженеца се подготвя и забира кумовете
  • младоженеца и кумовете забират булката
  • булката закичва младоженеца и кумовете
  • тръгва се за ритуален дом/поп/ресторант

Поп / Ресторант

  • арка под която стоят младоженците (ако попа ви жени в ресторанта)
  • кръщелни свидетелства (за пред попа, трябва да сте кръстени вие и кумовете)
  • свидетелство за сключване на брак
  • две ритуални свещи, украса
  • една украсена чаша
  • червено вино, украсено
  • късметчета (кумата ги хвърля след нас)

Ресторант

  • питка
  • мед
  • бонбони, сладки за черпене

Разни

  • Дисководещ в ресторанта
  • Фотограф
  • Видеооператор

Дори и да планирате всички подорбности пак няма сте готови и винаги ще има изненади. Още неща, за които е добре да сте подготвени:

  • На булката ще подарят много цветя, отнесете в ресторанта поне две кофи за може да си вземете цветята.
  • Хубаво е да има човек, които е запознат със сценария на сватбата и който контролира хората и да им казва къде да застават и какво да правят.
  • Когато приемате поздравления, трябва зад вас да вървят хора, които да събират подаръците.
  • Вечерните сватби се проточват ужасно много и на вас като младоженци ще ви е трудно да си тръгнете. За предпочитане е следобедна сватба, в която се знае кога точно приключва купона.
  • В зависимост от броя на гостите ви, някои няма да дойдат, но пък ще дойдат такива, които не сте поканили. Горе-долу бройката ще ви излезе, но е хубаво да имате 2-3 резервни порции, въпреки набутването.

Надявам се да съм ви бил полезен с този текст. Със сигурност съм изпуснал неща, които може да добавите в коментарите :-)

georgi.unixsol.org