Инвестирайте в любов

Любовта е една от най-плашещите стоки в днешния свят. Тъй като навсякъде тя е в отчайващ дефицит, някои икономисти са се сетили: законите на икономиката могат да се приложат към тази ценна стока - любовта.

Печалбата е пропорционална на вложените инвестиции

По това правило количеството любов, която получавате от една връзка, е пропорционално (е, не точно) на количеството любов, която вие влагате в същата връзка. Връзки, при която едната страна влага малко любов, а другата - много повече, не са препоръчителни. До момента, в който останалите измерения на връзката са еднакви, вложител, който влага много любов, ще получи много като печалба.

Престижните облигации логично връщат по-високи печалби от съмнителните

Както във финансите, така и в любовта съмнителните облигации обещават високи печалби при висок риск, но обикновено си остават само с големия риск. Голямата печалба обикновено никога не идва. Евтините облигации, предлагани в човешките взаимоотношения, които уж ще донесат много повече от престижните (т. е. скъпите), са по-скоро измама и често водят до загуба.

Проучването и запознаването с инвестиционната дейност винаги си заслужава

Във финансите последователните инвеститори почти никога не губят парите си поради лъскава промоция или от интензивни продажби в суматохата. Ако го направят, съжаляват за това.

Проучването на фактите винаги си струва вложеното време. По аналогия в любовта винаги си струва да разберете с кого си имате работа. И най-съблазнителна и примамлива външност може да крие измама, опасност и вероятност от бъдещи загуби.

Човек, който съди за партньора си само по външността и по първите впечатления, е определено романтична натура. Тези, които се въздържат и не се хвърлят веднага в авантюри, а правят необходимите проверки, включително и това, какво е впечатлението на останалите участници в проучването, ще бъдат значително удовлетворени от последствията.

В икономиката всяко усилие, отнесено към инвестициите, връща по-голям резултат, ако има монопол в съответната област

Когато съперничеството е неограничено, печалбите за всеки участник спадат до нищожни или дори до отрицателни. При наличието на монопол възнаграждението е винаги високо. С други думи, ако вие се конкурирате за един мъж (или жена) дълго след запознанството, вашата отплата за вложените емоции ще бъде неприемливо ниска. От друга страна, ако се радвате на монополен статус по отношение на вашия любим (любима), отплатата ви ще е значително по-голяма. При всички случаи е желателно наличието на монопол спрямо любимия (любимата) ви и обратно.

Печалбата от инвестицията в течение на времето трябва да отговаря на стойността на самата инвестиция

Ако това не е така, значи инвестицията не е добра. В този случай инвестицията трябва да се ликвидира и да се намери нещо друго.

В любовта, ако вашата отплата не отговаря на това, което влагате в течение на времето, значи инвестицията е погрешна и следва да се ликвидира за сметка на друга подобна. Обикновено това е по-трудно при романтична привързаност, отколкото когато става дума за стоки или акции (въпреки че излизането от любовна връзка не е толкова трудно, колкото от инвестиция в недвижими имоти). Във всички случаи отплатата трябва да кореспондира на вложеното.

Отчитайте алтернативите благоразумно

В инвестиционната дейност само глупаците смятат, че ако получават редовно 15% печалба от инвестицията си, те могат да подобрят значително резултата. Аналогично, ако инвестицията до момента е загуба, само глупак би си мислил, че тя никога няма да доведе до нещо по-добро.

Същото е и с любовта. Жена, която отхвърля внимателен и добър мъж само защото смята, че ще свали Брад Пит, не прави разумен ход. По аналогия мъж, който обръща гръб на приятелката си само защото си мисли, че ще срещне близначката на Анджелина Джоли в отсрещното кафе, определено не оптимизира любовната си инвестиция. Реалната оценка на алтернативните вложения в любовта винаги си заслужава.

Инвестирайте в дългосрочни отношения

Краткосрочните играчи могат да постигнат фантастични печалби само за един ден или за няколко седмици. Те могат да се хвалят за тяхното необикновено умение да играят на борсата, отчитайки минутата. Но те рядко имат душевно спокойствие и обикновено свършват разорени. При спекулациите никога не се постигат печалбите, които носи дългосрочното инвестиране. Много от американските милиардери са дългосрочни инвеститори. Никой от тях не играе ден за ден.

В любовта вложители, които вземат решения на основата на еднодневно или нощно преживяване, рядко печелят. Правейки преценка на базата на еднодневно или дори месечно преживяване, те стигат до грешка, с изключение на случаите, когато ви удари дамла (в този случай трябва бързо да се съблечете).

Розали