Фън Шуи

За да имаме повече здраве, любов или пари: Фън Шуи е начин да се организира пространството и да засилим положителната енергия около нас, неутрализирайки отрицателната.

Фън Шуи е науката за движение на енергията или Чи посредством баланса на петте природни елемента: вода, дърво, огън, метал и земя.

Фън Шуи е източна дисциплина, която има своето начало в древна Индия. По-късно се разпространява в Китай, където повлияна от таоизма и будизма, се превръща в истинско изкуство. Базира се на управлението на енергията или „чи” и нейното равновесие в пространствата, които обитаваме.

Космическата енергия, насочена към Земята, се разделя на позитивна и негативна, познати съответно като Ин и Ян.

Според Фън Шуи петте природни сили вода, дърво, огън, метал и земя се подхранват от животворна енергия или „чи”.

Фън означава вятър или енергия, а шуи – вода. Китайците смятат, че енергията на Фън Шуи е като вятъра, който не може да се хване и водата, която не може да се задържи. Водата притежава свойства, които съхраняват „чи” и по тази причина е важно присъствието на тази течност във всеки дом.

Съществува тясна връзка между човек и пространството, което обитава. Има енергия навсякъде около нас: в домовете ни, на работните места, т.н. Здравето, икономическото състояние и личните ни отношения зависят от начина, по който тази енергия се движи помежду ни. Същевременно оказва влияние върху нашата креативност и одухотвореност.

Съществуването на проблеми се дължи на енергия, която се задържа или „избягва” от пространството. Възможно е определени места в къщата да са зле разположени или да имат неподходяща подредба на мебелите. Това оказва негативно влияние и лошо настроение.

Благодарение на Фън Шуи се дава предел на нуждите на дома. Тези нужди се свързват с природните сили: вода, дърво, огън, метал и земя, които от своя страна са свързани с Багуа - вид карта, която разделя най-важните области на човешкия живот и ги свързва с различните части на дома. С други думи, Багуа свързва разположението и обзавеждането на дома с ценностите в човешкия живот.

Фън Шуи дава възможност на предметите в дома да се подредят в хармония с човешките ценности и в унисон с природните закони, позволявайки чисто и безпрепятствено движение на „чи”.

Багуа - вид карта, която разделя най-важните области на човешкия живот и ги свързва с различните части на дома. С други думи, Багуа свързва разположението и обзавеждането на дома с ценностите в човешкия живот.

Багуа

Това е карта, която разпределя къщата на части и свързва обзавеждането на всяка част с „ценностите на живота”. „Ба” означава осем, а „Гуа” триграма. Тази схема помага да се определят пространствата, където има излишък от вещи или безпорядък. При добро подреждане и почистване на къщата, резултатите са позитивни.

Как се използва Багуа?

Необходимо да определите къде се намира входната врата на къщата и да разделите на следните части:

ПРОСПЕРИТЕТ И БОГАТСТВО

СЛАВА И ПРЕСТИЖ

ЛЮБОВ И СЕМЕЙСТВО

ЗДРАВЕ И СЕМЕЙСТВО

ЗЕМЯ
ЦЕНТЪР

ТВОРЧЕСТВО И ДЕЦА

УЧЕНИЕ И ЗНАНИЕ

ПРОФЕСИОНАЛНА КАРИЕРА

ПЪТЕШЕСТВИЯ

1) Зона на семейството и здравето

Това е квадрантът, намиращ се в ляво от централната част на вашето жилище. Цветовете на тази зона са синьото и зеленото, а материалът е дървото.

Поставянето на цветя допринася за подобряване на здравето и личните взаимоотношения. Ако обаче растенията са болни или повяхнали, създават отрицателна енергия. Не са подходящи кактуса и растенията с бодли. Малък аквариум, поставен в тази част на дома, прави чудеса само ако се поддържа чист.

Домашните задължения, които се вършат в тази зона засилват доброто състояние на сърцето и душата, увеличават самочувствието и вярата в успеха и допринасят за добро здравословно състояние. Концентрирайте се в подобряване на взаимоотношенията със семейството и приятелите.

2) Зона на просперитета и богатството

Това е левият ъгъл в дъното на вашия дом. Цветовете, които се свързват с тази зона са синият, пурпурният и червеният, и също материалът е дърво. Малък аквариум ще Ви донесе просперитет в икономически аспект, но е необходимо да бъде винаги чист.

За да подобрите този сектор от къщата си, трябва да бъдете благодарни за всички блага, с които ви е дарил живота. Оценявайте всеки човек и всеки ваш жизнен опит. Благодарността ще Ви донесе физически, умствен и духовен просперитет.

3) Зоната на славата и престижа

Това е централният сектор в дъното на дома. Неговият цвят е червеният и е свързан с природния елемент огън.

Доброто и силно осветление в тази зона допринася положителна енергия.

Добре е да се концентрирате в приобщаване и истинност.

4) Зоната на любовта и брака

Намира се в десния ъгъл, в дъното на къщата. Цветовете, характерни за този сектор са розово, бяло и червено. За да се активира тази зона, поставете кристални предмети, изображение на двойка или чифт фигури. Ако не сте омъжена, поставете червени рози и така ще увеличите шанса си да намерите вашата половинка.

Обичайте безгранично себе си и хората до вас. Това ще Ви помогне да правите всичко спрямо интуицията си и вътрешната си истина. Получавайте и се наслаждавайте на добрите неща от живота.

5) Зоната на творчеството и децата

Това е квадрантът, който се намира по средата в дясно. Неговият природен елемент е металът, а цветовете – белите и пастелни тонове.

Възпитайте детето в себе си и дайте шанс на творческото си начало. Бъдете отворени към всякакви възможности, които Ви предлага живота.

6) Зоната на пътешествията

Намира се в ъгъла в дясно на входната врата. Цветовете са бяло, сиво и черно. Може да поставите висящи метални предмети, които да издават звуци от вятъра.

Концентрирайте се върху качества, свързани със сигурността и властта. Нека всяко от действията ви има цел и ще се убедите, че те имат връзка с това, което ви се случва ежедневно.

7) Зоната на кариерата

Намира се в централната предна част на къщата. Цветовете, определени за този сектор са черното и тъмните тонове. Природният елемент е вода.

Поставянето в тази зона на аквариум с рибки с кръгла форма ще активира професионалната дейност, с която се занимавате. Нека аквариума не бъде голям, за да не „удави” проектите ви. Професионалната ви дейност може да се засили и с помощта на декоративен фонтан с вода и плаващи сини свещи, което създава баланс между Ин и Ян.

Работете, превръщайки професионалния успех в личен и обратното.

8) Зоната на знанието и учението

Това е квадрантът в предната част на къщата, в левия ъгъл. Черното, синьото и зеленото са цветовете, отредени за този сектор. Поставете достатъчно силна лампа, за да подобри тази зона.

Обърнете внимание на вашето вътрешно спокойствие и душевен мир.

9) Централната зона

Тя е свързана с природния елемент земя, а цветовете са жълтото и „земните” цветове. На централния сектор не е отредена никоя област от човешкия живот, но определя нашата връзка със земята. Добре е да сложите дървени мебели.

Наблегнете на своите способности, за да бъдете подготвени за промените в живота.

Прочетете още:

www.svatbata.bg